Period Kitchen in Oakley

While the homeowners loved their neighborhood, with downtown Oakley within walking distance, they didn't love their kitchen. It was small, enclosed, and very lacking in both storage and character.

 before

before

We suggested to the contractor to open things up to both the dining room and family room, which required some major structural changes and precise construction techniques.

 after

after

We also suggested opening the non bearing wall from the front.

 before

before

This created views from the front door all the way to the rear family room, something the homeowner really appreciated for it greatly increased the feeling of openness for the entire first floor.

 after

after

In order to achieve the character piece, we decided on inset cabinets with simple flat panel doors and slab drawers. 

Floating shelves

We decided on a distressed walnut top, finished with OSMO Poly-x natural oil, to preserve warmth and texture.

walnut top

In order to maximize storage, we took advantage of small spaces by adding in-cabinet accessories.

in-cabinet accessories

In the end, our team was able to deliver to the clients exactly what they envisioned: a kitchen that they loved.

This project was completed in partnership with Meyer Brothers and Sons. To view additional kitchen transformations, please click here.